Netwerkbijeenkomst RIF Smart Builders en Huis van Sarah

Netwerkbijeenkomst RIF Smart Builders en Huis van Sarah

Op 1 november organiseerden we de netwerkbijeenkomst vanuit RIF Smart Builders bij het Civon in Ulft. Een bijeenkomst voor de partners, de collega’s uit het onderwijs, de overheid en overige geïnteresseerde bedrijven.

De gasten werden ontvangen door eerstejaarsstudenten van de opleiding Facilitair Medewerker en Leidinggevende en begeleid naar de bijeenkomst. Onder het genot van koffie met lekkers werd bijgepraat en werden presentaties bekeken van het project.

Dagvoorzitter Cor Ottens opende de bijeenkomst met de aankondiging van Mirjam Koster. Zij vertelde over het project vanaf de start in Utrecht, over de pitch waarbij een aantal partners aanwezig waren, over de ontwikkelingen tot nu en over de plannen voor de toekomst. Een goede samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven.

Speerpunten

RIF Smart Builders heeft drie speerpunten: de doorontwikkeling van de opleiding Smart Building, het herschikken en aanvullen van de overige opleidingen Gebouwde Omgeving in alle niveaus en het opzetten van een flexibel opleidingssysteem en agile organisatie.

Voor elk van deze speerpunten kwam een andere spreker over de ervaringen en ontwikkelingen vertellen.

Voor speerpunt 1 was dit Twan van Vuren, oud-student van het Graafschap College van de opleiding Bouwkunde. Hij heeft een eigen bedrijf: CirQ en daarin verzorgt hij kennissessies, trainingen en helpt organisaties de doelen te halen op het gebied van circulariteit. Hij deelde zijn kennis op het gebied van de circulaire economie, over de transities en bracht deze in verband met het belang voor de opleiding Smart Building.

Gerrolt Ooijman, directeur van Wonion en daarnaast actief bij de Thematafel Circulaire economie van 8RHK en andere initiatieven op het gebied van circulariteit en biobased bouwen. Wonion werkt veel samen met studenten op alle niveaus. Zij hebben een biobased tiny house gekocht dat op de Floriade stond. Samen met studenten wordt dit opgehaald, gebouwd en afgewerkt. Alle disciplines moeten hierin samenwerken. Mooi voorbeeld van een project vanuit RIF Smart Builders.

Speerpunt 3 gaat over een flexibel onderwijssysteem en een agile organisatie. Willemijn Dijk van Organize Agile liet de gasten een spaghettitoren bouwen met een marshmallow er bovenop. Ze legde hiermee de link naar agile werken en hoe dit voor organisaties werkt.

Huis van Sarah

Tot slot vertelden Robert Jan de Vries en Berthold van Benthem van Wij Techniek, partner Smart Builders, over het belang van opleiden en de samenwerking met ROC’s. Ook vertelden zij over de voorstelling Huis van Sarah, een productie van Wij Techniek in samenwerking met TheaterMakers Radio Kootwijk. Aansluitend aan het gezamenlijke diner in het mooie Ouhrlokaal bezoeken we deze voorstelling.

Het Huis van Sarah is een productie waarin je meegenomen wordt naar zes grote verhuiskisten met elk een eigen kamer en verhaal. Het publiek gaat van kamer naar kamer met Sarah als persoonlijke gids. Zes verschillende invalshoeken met uitdagende vragen over de toekomst van de technische installatiebranche en jouw eigen toekomst, op weg naar 2025 en verder.

‘Een indrukwekkende voorstelling die je aan het denken zet’, ‘bijzonder inspirerend’, ‘iedereen zou deze voorstelling moeten zien’ en ‘heel bijzonder’, zomaar wat uitspraken en kreten die na de voorstelling werden geuit. Het was een succes.

De volledige aftermovie is via deze link te vinden.

Op de woensdagavond hadden we nog eens het Huis van Sarah en ook hier lovende reacties van de gasten.