Allround machinaal houtbewerker
Hout en Meubel

Allround machinaal houtbewerker

  • Hout & Meubel
  • MBO niveau 3
  • Gemiddeld 850 uur
  • J.F. Kennedylaan Doetinchem

Niveau 3 – bbl – 2 jaar

Het beroep
Als allround machinaal houtbewerker bewerk je hout en plaatmateriaal voor de timmer- en meubelindustrie. Dat doe je met houtbewerkingsmachines. Daarnaast begeleid je minder ervaren collega’s en leerlingen bij de uitvoering van hun werk. Je zorgt ervoor dat veiligheidsvoorschriften en milieuregels worden nageleefd en let op de kwaliteit van de producten. Ook ben je verantwoordelijk voor de planning van de werkzaamheden en houd je in de gaten dat het productieproces niet wordt verstoord. Als er problemen ontstaan, bijvoorbeeld door materiaalafwijkingen of storingen, los je deze problemen in overleg met je leidinggevende op.

Opbouw
Na het eerste leerjaar wordt, op basis van jouw leerresultaten, bepaald of het mogelijk is om de opleiding versneld af te ronden. Indien jouw resultaten het toelaten, kun je het profiel in 2 jaar afronden. Anders duurt het profiel 3 jaar. Je krijgt tijdens de opleiding vakgerelateerde vakken, maar ook algemene vakken, zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Examinering
Aan het eind van de opleiding doe je een proeve van bekwaamheid en een vakvaardigheidstoets. Daarnaast heb je een theorie-examen.

Toelatingscriteria
Om tot dit profiel op niveau 3 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of gelijkwaardige opleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4.

Aanmeld- & toelatingsprocedure
Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan bij voorkeur vóór 1 maart (maar uiterlijk vóór 1 april) via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met één van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Meer informatie of vragen over de opleiding?
Neem contact op met het team Hout & Meubel van het Graafschap College