Allround metselaar
Bouwtechniek Metselaar

Allround metselaar

  • Bouwtechniek
  • MBO niveau 3
  • BOL gemiddeld 1000 uur/BBL gemiddeld 850 uur
  • J.F. Kennedylaan/Gildenstraat Doetinchem

Niveau 3 – bol/bbl – 3 jaar/2 jaar

Het beroep
Als allround metselaar doe je het werk van een metselaar, maar weet je ook alles van bijzonder metselwerk, verschillende metselwerkconstructies en nieuwe metseltechnieken. Bij nieuwbouw- of restauratieprojecten werk je zelfstandig aan alle voorkomende metselwerkzaamheden, maar ook stukadoren, voegen en tegelzetten horen bij je werk. Je geeft leiding aan (leerling)metselaars of zzp-ers, maakt een planning van de werkzaamheden en zorgt dat deze volgens planning worden uitgevoerd. Ook zorg je dat er voldoende materiaal is en controleer je of de metselwerkzaamheden goed en netjes zijn uitgevoerd. Je kunt aan de slag bij een metsel-, bouw- of aannemersbedrijf of als zelfstandig ondernemer. Op locatie ben jij het aanspreekpunt voor je eigen monteurs, maar ook voor onderaannemers en anderen.

Opbouw
In het eerste leerjaar vindt een oriëntatie op het metselen plaats. Op grond van de leerresultaten van het eerste jaar, wordt gekeken of het mogelijk is om de opleiding in twee jaar af te ronden in plaats van 3 jaar. Het onderwijs in leerjaar twee en drie wordt op niveau 3 gegeven en afgesloten. Binnen het profiel Allround metselaar is het mogelijk je te richten op nieuwe metseltechnieken, herstel en restauratie of aan- en verbouw. Naast de vaktechnische programma-onderdelen krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap.

Als je dit profiel in de beroepsopleidende leerweg volgt, volg je de lessen bij Bouwmensen Gelderland Oost in Doetinchem. Kies je voor dit profiel in de beroepsbegeleidende leerweg dan volg je lessen op de hoofdlocatie van het Graafschap College.

Examinering
Gedurende de opleiding krijg je 3 praktijkexamens en 3 theorie-examens.

Toelatingscriteria
Om tot dit profiel op niveau 3 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg of gelijkwaardige opleiding of een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4.

Aanmeld- & toelatingsprocedure
Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan bij voorkeur vóór 1 maart (maar uiterlijk vóór 1 april) via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met één van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Meer informatie of nog vragen over de opleiding?
Neem contact op met het team Bouwtechniek van het Graafschap College