Machinaal houtbewerker
Hout en Meubel

Machinaal houtbewerker

  • Hout & Meubel
  • MBO niveau 2
  • Gemiddeld BOL 1000 uur, BBL 850 uur
  • J.F. Kennedylaan Doetinchem

Niveau 2 – bol/bbl – 2 jaar

Het beroep

Ben je machinaal houtbewerker? Dan bewerk je hout en plaatmateriaal met grote of kleine, vaak computergestuurde houtbewerkingsmachines. Van het bewerkte hout worden bijvoorbeeld kozijnen, deuren, trappen, kasten, tafels, stoelen, vloerdelen, hekwerken en vlonders gemaakt. De ene keer zaag je met een grote houtbewerkingsmachine dikke balken snel tot planken en latten. De andere keer werk je heel precies en maak je onderdelen voor meubelstukken. Het is belangrijk dat je technisch inzicht hebt. Als de machine het niet doet, los je deze storing zelf op.

Opbouw

Tijdens de opleiding is er aandacht voor het voorbereiden van de machinale werkzaamheden, samenstellen van productiegegevens, selecteren van hout en plaatmateriaal, controleren en transporteren, aanbrengen en instellen van snijgereedschappen, instellen van houtbewerkingsmachines, uitvoeren van bewerkingen met houtbewerkingsmachines  en uitvoeren van klein onderhoud.  Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap. Je gaat ook stagelopen. Na 1 jaar wordt, in samenwerking met het opleidingsbedrijf (OBD-Opleidingen), bekeken of het mogelijk is om door te gaan in de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) (4 dagen werken en 1 dag naar school). Dit is onder andere afhankelijk van jouw studieresultaten en de werkgelegenheid in de regio.

Examinering

Aan het eind van de opleiding doe je een proeve van bekwaamheid en een vakvaardigheidstoets. Daarnaast heb je een theorie-examen.

Toelatingscriteria

Om tot dit profiel op niveau 2 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een diploma Entree of vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg of een gelijkwaardige opleiding. Verder geldt nog een aantal algemene criteria.

Aanvullende toelatingscriteria

Wiskunde en/of natuurkunde

Aanmeld- & toelatingsprocedure

Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan bij voorkeur vóór 1 maart (maar uiterlijk vóór 1 april) via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met één van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Meer informatie of vragen over deze opleiding?
Neem contact op met het team Hout & Meubel van het Graafschap College.