Specialist restauratie metselwerk
Bouwtechniek Restauratie

Specialist restauratie metselwerk

  • Bouwtechniek
  • MBO niveau 4
  • Gemiddeld 850 uur
  • J.F. Kennedylaan Doetinchem en Gelders Restauratie Centrum Arnhem

Niveau 4 – bbl – 2 jaar

Het beroep
Je gaat aan de slag als gespecialiseerd restauratiemetselaar en/of (meewerkend) voorman in de erfgoedsector. Bouwbedrijven die zijn gespecialiseerd in restauratie zijn jouw (toekomstige) werkgever. Jij zorgt ervoor dat oude en mooie gebouwen behouden blijven voor de toekomst. Je werkt aan het onderhoud, de restauratie en het opnieuw een bestemming geven van oude, historische gebouwen. Dit doe je op een bouwlocatie of vanuit een werkplaats. Je bent een vakman op het gebied van cultuurhistorisch metselwerk. Je constateert gebreken en onderzoekt oorzaken, gevolgen en oplossingen voor het metselwerk. Daarbij houd je je aan richtlijnen en voorschriften, zodat het oorspronkelijke karakter van het gebouw behouden blijft. Een nauwkeurige klus dus, die goed moet gebeuren. Jouw uitdaging is dat je het verschil tussen nieuw en oud (bijna) niet ziet!

Opbouw
Je volgt een volledige mbo-opleiding op niveau 4. Dat betekent dat je naast de vaklessen ook de vakken Nederlands, Engels en rekenen krijgt. Daarnaast volg je een keuzedeel. Je gaat twee avonden per week naar school. Eén avond heb je vaklessen bij het Gelders Restauratie Centrum (GRC) in Arnhem. De lesstof is verdeeld in een theorie- en praktijkdeel. In het vakboek wordt de theorie behandeld en in een werkboek staan de opdrachten, die je gaat maken om je de stof eigen te maken. De andere avond volg je lessen Nederland, Engels en rekenen en het keuzedeel op de hoofdlocatie van het Graafschap College.

Toelatingscriteria
Om tot dit profiel op niveau 4 te worden toegelaten, gelden de volgende wettelijke eisen:
Een mbo-diploma van een soortgelijk(e) opleiding en/of profiel op niveau 2 of 3, een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg, een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of vwo 3 naar vwo 4 of een ander bij ministeriële regeling aangewezen diploma of bewijsstuk.

Aanmeld- & toelatingsprocedure
Wil je je aanmelden voor een opleiding bij het Graafschap College? Doe dat dan bij voorkeur vóór 1 maart (maar uiterlijk vóór 1 april) via de aanmeldknop op deze pagina. Als je aan alle voorwaarden voldoet, zul je meestal worden toegelaten tot de opleiding van je keuze. Ons streven is om je zo snel mogelijk te laten weten of je tot de opleiding bent toegelaten. Wanneer je het dringende advies krijgt om voor een andere opleiding te kiezen, biedt het Loopbaanplein je een adviesgesprek aan met één van onze decanen. Hij of zij helpt je bij het vinden van een opleiding die beter bij je past.

Nog inhoudelijke of vaktechnische vragen? Deze kun je stellen aan het Gelders Restauratie Centrum
Directeur Jan Gersen is telefonisch te bereiken op: 06-10652396