Terugblik Startbijeenkomst

Terugblik Startbijeenkomst

De startbijeenkomst van ons project Smart Builders was op 20 februari 2020. Wij kijken terug op een geslaagde bijeenkomst met een goede opkomst, enthousiaste sprekers en een positieve energie. Wij gaan gemotiveerd van start met ons RIF project Smart Builders. Voor onszelf en onze partners: D’ran!

De RIF Smart Builders is een unieke samenwerking tussen de 3 O’s: overheid, onderwijs (het Graafschap College) en ondernemers (diverse particuliere bedrijven) uit de Achterhoek. Een samenwerking die gaat over samen Smart Bouwen aan Nederland.

Zoals tijdens de bijeenkomst verteld zijn we eigenlijk al een tijd geleden gestart met dit project door het ontwikkelen van de opleiding Smart Building. We zitten daarmee nu in het 3e jaar. Het is nu zaak om de opleiding door te ontwikkelen, niveau 2 en 3 aan te laten sluiten, ontwikkelen van nieuwe opleidingen, het opzetten van een flexibel opleidingssysteem en een agile organisatie. Voor dit vervolg hebben we de RIF subsidie aangevraagd en deze is toegekend.

We hadden een enthousiaste dagvoorzitter die alle sprekers introduceerde en het woord gaf: Gerbert Wubs. Hij is de nieuwe directeur van IW Achterhoek Rivierenland.

Mirjam Koster, voorzitter van het CvB van het Graafschap College heeft verteld over de Achterhoek Visie 2030, hoe onze RIF Smart Buiders daarin past en hoe ons project, dat uitgevoerd wordt in de Achterhoek, toch een landelijke dekking heeft. Zij heeft Jan Gersen in de spotlights gezet omdat hij het voortouw heeft genomen in deze RIF aanvraag en alle verbindingen heeft gelegd met de bedrijven.

Anne Wassink is bestuurslid van de Stichting Installatie- en Bouw Impuls. Zij heeft verteld over het hoe en waarom van deze stichting: ervoor zorgen dat de niveau 4 studenten (Smart Building) goed begeleid worden zodat het bedrijfsleven in de Achterhoek straks goede medewerkers krijgt. Het is voor de bedrijven belangrijk dat ze studenten begeleiden; zowel voor de studenten als voor de bedrijven zelf.

Saphira Ebbing en Mike Zomer zijn Smart Building studenten. Zij hebben verteld waarom ze voor deze opleiding hebben gekozen, wat ze in de toekomst willen gaan doen en wat zij het bedrijfsleven kunnen bieden. Zij hebben aangegeven dat gastlessen en bedrijfsbezoeken heel nuttig zijn. Dit was een mooie oproep aan het bedrijfsleven om hieraan mee te werken.

Jan Gersen heeft uitgelegd waarom de RIF is aangevraagd en wat we nu precies gaan doen. Wat we verwachten van de partners en wat we te bieden hebben. We gaan verschillende kennissessies en bijeenkomsten organiseren. In de bijlage vindt u informatie over een reis naar Denemarken waarover Ton Ton heeft verteld tijdens de bijeenkomst.
Jan Gersen heeft ook de nieuwe projectleider van Smart Builders voorgesteld: Miguel Visser. Hij is senior docent Smart Building. Hij is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van de opleiding Smart Building. Miguel komt graag in contact met de partners en alle belangstellende bedrijven om van het project een succes te maken.

Tijdens de bijeenkomst is het nieuwe logo van Smart Builders getoond. Wij zijn er blij mee. Deze huisstijl wordt nu verder doorgevoerd. Er komt ook een logo voor de partners welke zij kunnen voeren in de communicatie en op de website. Zo is zichtbaar dat ze meewerken en betrokken zijn.

We gaan nu aan de slag met onze website: www.smart-builders.nl. Dit wordt een interactief platform waarop natuurlijk alle informatie over Smart Builders en de voortgang van het project geplaatst wordt. Daarnaast kunnen de partners hierop inloggen en bijvoorbeeld vacatures plaatsen, de uren indienen en er kunnen blogs en vlogs worden geplaatst. Middels notificaties wordt u op de hoogte gesteld. Binnenkort hierover meer!

Als Keynote Speaker was Marjet Rutten uitgenodigd. Zij heeft op enthousiaste wijze haar visie gedeeld over de uitdagingen in de Gebouwde Omgeving en wat de ontwikkelingen zijn rondom Smart Building. Zij sloot af met een boodschap voor de bouwers: Het is net seks… leuker als je meebeweegt.